ΠαραγωγέςΟμάδαΔημοσιεύματα: Ελευθεροτυπία-5-6-2002 – Επικοινωνία

 

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 5 Ιουνίου 2002

Τα μελανά της Σοβιετίας

 

Ο

 Δανιήλ Χαρμς (1905 - 1942), αυτός ο Ρώσος πρωτοπόρος δραματουργός και συγγραφέας , που πλήρωσε ακριβά την αναρχική καλλιτεχνική αλλά και πολιτική του διάθεση, έχει αναδειχτεί ο αγαπημένος συγγραφέας του Δημοτικού Θιάσου Σταυρούπολης «Θεατρικό Εργοτάξιο».

Μετά τις δύο παραγωγές «Ταξίδι στη Βραζιλία» και «Ποιος είναι ο καθήγητής Τρουμπότκιν;»,  βασισμένες σε δικά του κείμενα για παιδιά, το «Θεατρικό Εργοτάξιο» παρουσιάζει ένα ακόμη θέαμα με τίτλο «Φάκελος Χαρμς » - σήμερα  η τελευταία  παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.  Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια παράσταση – πορτρέτο του συγγραφέα, που αντλεί από τα ημερολόγια και τα αυτοβιογραφικά του κείμενα, αλλά και από ντοκουμέντα των δικών και διώξεων που υπέστη από το σοβιετικό καθεστώς.

Η δραματολογική συμβολή και μετάφραση είναι της Μαρίας Τσαντσάνογλου, η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου, τα σκηνικά και κοστούμια του Henk van Loenen, η ζωγραφική της Αγγελικής Κουρμουλάκη, η μουσική παρέμβαση του Αλέκου Παπαδόπουλου, οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Κατσάνου Βιβή, Κυριακίδης Γεώργιος, Μπαρές Στέργιος , Νικηφόρου Εύα, Οφλίδου Θεοφανώ, Παπαδοπούλου Δομνίκη, Τσαϊρίδου Σοφία.

Το πρόγραμμα της παραγωγής «Φάκελος Χαρμς», με τα κείμενα του Δανιήλ Χαρμς, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι χορηγία του Γιάννη Δουβίτσα και των εκδόσεων «Νεφέλη».