ΠαραγωγέςΟμάδαΔημοσιεύματα: Κριτική-Βραζιλία-Ελευθεροτυπία  Επικοινωνία

 

 

Κριτική: Στράτος Κερσανίδης, «Θεσσαλονίκη»

 

Ένα απίθανο ταξίδι από την Ρωσία στη Βραζιλία

 

ΘΕΑΤΡΟ Το «Θεατρικό Εργοτάξιο» Σταυρούπολης παρουσιάζει Χαρμς- Μια παιδική παράσταση για ψυλλιασμένους θεατές.

 

«Όλα όσα συμβαίνουν στο «Ένα ταξίδι στη Βραζιλία» είναι απίθανα………»

 

«Εν αρχή ην ο λόγος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το κείμενο του μεγάλου αλλά σχεδόν άγνωστου στη χώρα μας Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς. Κείμενο βαθιά πολιτικό, που όμως είναι πολύ καλά καλυμμένο πίσω από ένα εκπληκτικό οξύ σουρεαλιστικό χιούμορ. Κι αν η παράσταση παίζεται ως παιδική, τελικά μόνο τέτοια δεν είναι. Γιατί ο Χάρμς σκάβει βαθιά και υπονομεύει το σταλινικό καθεστώς που τον είχε βάλει στο στόχαστρό του……»

 

«…η πολύ καλή σκηνοθετική δουλεία της Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Καταιγιστικός ρυθμός, θαυμάσια κίνηση, αξιοζήλευτές ερμηνείες. Η Μαρτζοπούλου αφενός καταθέτει μια αξιοπρόσεκτη σκηνοθετική πρόταση και αφετέρου αναδεικνύει τη σημαντική δουλειά που κάνει στο «Θεατρικό Εργοτάξιο» του δήμου Σταυρούπολης. Μια δουλειά με βάθος και λαμπρές προοπτικές….»

 

«Αλλά πώς να μην γράψεις για τους δύο μουσικούς-καθοδηγημένους από τον Αλέκο Παπαδόπουλο-,……οι οποίοι με τους ήχους τους δίνουν ένα ιδιαίτερο τόνο στην παράσταση, κάνοντας την παρουσία τους καταλυτική. Τα σκηνικά της Ολυμπίας Σιδερίδου, μαγευτικά, οι κατασκευές και οι φιγούρες του Χενκ βαν Λούνεν, παραμυθένιες, οι φωτισμοί του Στράτου Κουτράκη, άλλο να το γράφεις κι άλλο να τους βλέπεις.

Τι είναι τελικά το «Ένα ταξίδι στη Βραζιλία»; Μήπως ένα ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου, μήπως στους μυστικούς χτύπους της καρδίας μας, μήπως μια πρόταση ζωής; Μια παράσταση αξιολάτρευτη που ξεπερνά κάθε προσδοκία. (Βαθμός: 9 στα 10)