Πηγή:  www.in.gr

 Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για την αυθεντική θέση  της σελίδας

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

| Εγγραφή | Forum | Chat | inMail | Επικοινωνία | SiteMaker |

 

 

 Ιn.gr : Θεσσαλονίκη : Θέατρα


ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης

Δημοτικός Θίασος Σταυρούπολης
"Θεατρικό Εργοτάξιο"

Μετάφραση: Δέσποινα Μαυρομουστάκου
Θεατρική μεταφορά-Σκηνοθετική διδασκαλία:
Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου
Σκηνική άποψη:
Ολυμπία Σιδερίδου
Κατασκευές-φιγούρες:
Χενκ βαν Λούνεν
Ζωγραφική:
Αγγελική Κουρμουλάκη
Μουσική καθοδήγηση:
Αλέκος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί:
Στράτος Κουτράκης
Παίζουν: Δημήτρης Σακατζής, Εύα Σωφρονίδου
Συμμετέχουν: Στέργιος Μπαρές, Ιωάννης Τσιακμάκης
Μουσικοί: Βασίλης Κομματάς (κλαρίνο), Παντελής Στόικος (τρομπέτα)


Το έργο παίζεται χωρίς διάλειμμα

Η γηραιά κυρία έπεσε πράγματι από το φεγγάρι; Και τα παραμύθια; Μήπως είναι κάποιος που τα γράφει όλα, πριν τα σκεφτούμε; Τελικά, ο Κόλια Πάτκιν φτάνει στη Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι ο Πέτια Έρζοφ δεν θέλει να τον πιστέψει;

Για απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις, ο Δανιήλ Χαρμς και το "Θεατρικό Εργοτάξιο" σας καλούν κάθε μέρα έως τις 26 Νοεμβρίου για ένα αεροπορικό ταξίδι στη Βραζιλία με ώρα αναχώρησης στις 9:00 το βράδυ τις καθημερινές και τα Σαββάτα και στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής. Χώρος απογείωσης είναι το Δημοτικό Θεάτρο Σταυρούπολης. Μετά το πέρας των καθημερινών πτήσεων θα ακολουθήσει πρόγραμμα εβδομαδιαίων κάθε Κυριακή πρωί στις 12:00.

Ο Συγγραφέας
Ο Δανιήλ Χαρμς (Daniil Ivanovich Yuvachov) γεννήθηκε το 1905 στην Αγία Πετρούπολη. Γιος πολιτικού και λογοτεχνικού ανδρός, φίλου του Τσέχοφ και θαυμαστή του Τολστόι. Παρακολουθεί γερμανικό σχολείο και το 1924 γράφεται στο Ηλεκτρο-Τεχνολογικό Κολέγιο του Λένινγκραντ, όπου παραμένει ένα χρόνο. Το 1926 συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Κινηματογράφου του Ινστιτούτου της Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα, προχωρεί τις επιδόσεις του στο σχέδιο, τη ζωγραφική και την ποίηση. Από το 1925, ο Χαρμς αρχίζει να εμφανίζεται σε απαγγελίες ποιημάτων και άλλες πρωτοποριακές εκδηλώσεις, γίνεται μέλος της Πανρωσικής Ένωσης Ποιητών (1926) και δημοσιεύει δύο ποιήματα σε ανθολογίες, το 1926 και το 1927. Φαίνεται απίστευτο, αλλά αυτά ήταν τα μόνα "ενήλικα" έργα που ο Χαρμς κατάφερε να δημοσιεύσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 1927 ιδρύει, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες πειραματικούς συγγραφείς (Vedensky, Zabolotsky), τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ομάδα ''OBERIU'', η οποία όμως διαλύεται στα τέλη της δεκαετίας του '20 από την ανερχόμενη σοβιετική νεοαστική τάξη. Έτσι, o Χαρμς αφιερώνεται στην παιδική λογοτεχνία. Μέχρι το 1940 είχε δημοσιεύσει έντεκα βιβλία για παιδιά και ήταν τακτικός συνεργάτης στα περιοδικά "Ο σκαντζόχοιρος" και "Siskin". Το 1930 εκδίδεται το περιοδικό "Chizh" (Τζιζ) με βασικό συνεργάτη τον Χαρμς, ο οποίος το 1932, μετά την εξορία του στο Κουρσκ, δημοσιεύει το ποίημά του "Από το σπίτι βγήκε άνθρωπος" που πυροδοτεί νέες διώξεις εναντίον του, αναφέρεται στην εξαφάνιση του ανθρώπου που βγήκε από το σπίτι του! Το 1941 ακολουθεί τη μοίρα του ήρωά του: όταν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας του τον καλεί "για λίγα λεπτά" στο γραφείο του, ο Χαρμς κατεβαίνει με τις παντόφλες του και έκτοτε εξαφανίζεται. Επίσημα, ανακοινώθηκε ότι πέθανε στις 2/2/1942, με επικρατέστερη αιτία θανάτου την ασιτία στο νοσοκομείο των φυλακών. "Αποκαταστάθηκε" κατά τη διάρκεια του "ξεπαγώματος" από το Χρουστσόφ, αλλά η "ενήλικη" παραγωγή του δεν δημοσιεύθηκε στη Ρωσία παρά την περίοδο του Γκορμπατσόφ. 

Η παράσταση
Με άξιο πλοηγό την Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου στο θαυμαστό λογοτεχνικό τοπίο του Δανιήλ Χαρμς, η παράσταση αγγίζει το «παράλογο». Ευτυχώς, η σκηνοθέτις δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά -όπως συμβαίνει σε πολλές από τις παιδικές παραστάσεις- ως θεατές με χαμηλή αντιληπτικότητα. Η προσέγγιση αυτή, σε συνδυασμό με την από κοινού δουλειά των συντελεστών πίσω από και πάνω στη σκηνή οδηγούν στο ευτυχές αποτέλεσμα μιας παράστασης, όπου όλα μοιάζουν να είναι "όπως πρέπει". Η ζωντανή μουσική σε όλη τη διάρκεια της παράστασης δεν αποτελεί "διακοσμητικό" στοιχείο. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένας ακόμη ρόλος που στέκεται ισοδύναμα πάνω στη σκηνή.

Η χαρτονένια σκηνική άποψη της Ολυμπίας Σιδερίδου υπηρετείται με συνέπεια από τις φιγούρες του Χενκ βαν Λούνεν.

Το "θεατρικό εργοτάξιο", στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, επιλέγει τα παιδιά ως συνταξιδιώτες στην περιπέτεια μιας πτήσης με προορισμό τόσο μακρινό και εξωτικό όσο η Βραζιλία. Παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας βέβαια, αφού, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα της παράστασης, από την πτήση αυτή εξαιρούνται μόνο όσοι θέτουν τον εαυτό τους "εκτός ταξιδιού".

Στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης λοιπόν, "...ο πιλότος και το πλήρωμα σάς εύχονται Καλό Ταξίδι!".

 

Νίκος Λεγάκης

 


Δείτε

Ολες τις παραστάσεις

 

Ενδιαφέρουν

Συνέντευξη του Θωμά Μοσχόπουλου

Συνέντευξη της Νανάς Νικολάου

Συνέντευξη του Διαγόρα Χρονόπουλου

 

Επιλεγμένοι
δικτυακοί τόποι

Kharms Daniil

Short stories by Daniil Kharms

Fiction of the Absurd

 

: Πληροφορίες : Eγγραφή : in.mail : Forum : Chat : Βοήθεια :

: Προβληθείτε στο in.gr : Καταχωρίστε το site σας : Πείτε μας τη γνώμη σας : Αναφορά προβλημάτων :


©1999 - 2002  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.