ΠαραγωγέςΟμάδαΔημοσιεύματα: Αγγελιοφόρος-Κολωνία – Επικοινωνία

 

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος

 

ΕΞΙ ΘΙΑΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ελληνογερμανικό φεστιβάλ θεάτρου

 

            Κοινές φόρμες στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία θα αναζητήσουν Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν από τις 17 έως 18 Μαρτίου στην Κολονία.

Το πρώτο ελληνογερμανικό φεστιβάλ θεάτρου θα περιλαμβάνει παραστάσεις δεκατριών πρωτοποριακών θιάσων (έξι από την Ελλάδα και επτά από τη Γερμανία) αλλά και εργαστήρια, όπου οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις αλλά και τεχνογνωσία για τους τρόπους προσέγγιση του σύγχρονού θεάτρου.

Για επτά μέρες, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θέατρο πρόζας, χοροθέατρο, ακόμη και παιδικό θέατρο.  Η διοργάνωση δε θα συμβαίνει μόνο στο να γνωρίσει το γερμανικό κοινό το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.  Θα δώσει την ευκαιρία και στους συμπατριώτες μας που ζουν στην περιοχή να δουν ένα είδος θεάτρου που δεν έχει «ταξιδέψει» μέχρι σήμερα στο εξωτερικό.

Ελληνική πρωτοπορία

            Στην ελληνική πλευρά του φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους ο Αρης Ρέτσος, που καταθέτει τη δική του άποψη στο αρχαίο δράμα, συνδυάζοντας χωρικά από αρχαία κείμενα με τη μουσική και το τραγούδι, το χοροθέατρο «Οκτάνα» και ο «Διπλούς ΄Ερως» του Μιχάλη Μαρμαρινού με τις «Ημέρες Καθαριότητας».

Από τη Θεσσαλονίκη θα πάρει μέρος το Θεατρικό Εργοτάξιο του Δήμου Σταυρούπολης με την παιδική παράσταση «Ταξίδι στην Βραζιλία».  Παραστάσεις θα δώσουν επίσης η θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου Αθηνών «Δρυς» και το θέατρο κούκλας «Πράσσειν ΄Αλογα», ενώ η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με την παράσταση «Αχαρνείς» από το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολονίας.

 

 

Σημείο επαφής

            «Οι θεατρικές επαφές ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελληνες καλλιτέχνες δεν είναι, δυστυχώς, συχνές.  Είναι αλήθεια ότι το γερμανικό κοινό σήμερα έχει άγνοια για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.  Στο πρώτο ελληνογερμανικό φεστιβάλ θεάτρου επιλέξαμε να παρουσιαστούν σχήματα, όπου οι δημιουργοί τους πειραματίζονται σε μία νέα επικοινωνιακή γλώσσα μέσω της τέχνης, εκτός από το λόγο» σημειώνει ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.  Ιδρυτής του «Ελληνογερμανικού Θεάτρου», εδώ και έντεκα χρόνια επιχειρεί να «παντρέψει» τις διαφορετικές σχολές θεάτρου με τη διαφορετική νοοτροπία των ηθοποιών του, που είναι στην πλειονότητά τους Γερμανοί.  «Το ενδιαφέρον από αυτήν την προσπάθεια είναι η προσέγγιση μέσα από τις διαφορές.  Στο θέατρο, εκτός των άλλων, εκφράζεται και η οπτική που έχουμε για το πώς βλέπουμε τον κόσμο.  Και μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, με τις οποίες, όμως, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, πρέπει να μάθουμε να ζούμε», εξηγεί ο κ. Παπακωστόπουλος.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με την Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου, «ψυχή» του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Σταυρούπολης, που θα πάρει μέρος στην ελληνογερμανική θεατρική συνάντηση, η εμπειρία μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις δυό πλευρές.

«Η προσδοκία μας είναι μέσω σεμιναρίων να μεταγγίσουμε τη δική μας εμπειρία και αντίστοιχα να δεχτούμε καινούργια ρεύματα.  Ενδεχομένως μέσα από αυτήν την συνάντηση να προκύψει ένα κανάλι επαφής που μπορεί να οδηγήσει και σε κοινές παραγωγές».

Το «Θεατρικό Εργοτάξιο», αν και συμπληρώνει λίγους μήνες παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, κουβαλάει εργαστηριακή δουλειά πολλών χρόνων με το εργαστήριο θεατρικής αγωγής.  Στην Κολονία θα παρουσιάσει το «Ταξίδι στη Βραζιλία», εκπροσωπώντας τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία της Θεσσαλονίκης.

«Ακολουθούμε μία μέθοδο που θεωρεί ως βασικό εργαλείο του ερμηνευτή το σώμα.  Ο τρόπος που δουλεύουμε δεν έχει σύνορα.  Και αυτό δεν είναι θέμα ούτε ελληνικότητας ούτε πρωτοπορίας.  Είναι επιστροφή στην αφετηρία του θεάτρου και επομένως είναι χρήσιμη σε οποιονδήποτε ασχολείται με αυτό το είδος «τέχνης», καταλήγει η κ. Μαρτζοπούλου.